Free Web Hosting Provider - Web Hosting - E-commerce - High Speed Internet - Free Web Page
Search the Web


Mjeksi Funksionale
  Menya | Fotografi | Kontakte | mjeksia | Catalog Page | Custom Page  

Zemra Njer Nga Organet Me vitale te Njeriut

Zemra -Funksioni kryesore eshte pompimi i gjakut dhe shperndarje e tyre neper gjith organizmin duke e furnizuar ate me gjak dhe materie ushqyese ,,, kjo dmth qe gjith organe dhe pjes tjeter te trupit ushqehen permes gjakut ,,,,,, rrahja normale e saj eshte : 60-80 rrahje ne minut ,,,, me pesh rreth 200-300 gr e matur ndryshe me grushtin e njeriut , ajo tkurret reth 100.000 here ne 24 ore ajo perbeht nga kater dhomat e saj te quajtur ne mjeksi si Atriume dhe Ventrikuj ,, Vet fjala zemer qe sot perdoret edhe ne dashurin njerzore , do te thot se sa e rendesishme eshte ajo edhe qdo smundje ose penges rreth saj paraqet nje gjendje serioze per shendetit e njeriut ,, mirpo nuk do te thot qe organe tjera nuk jan shume te rendesishme sepse edhe pa te tjer zemra nuk mundet te  jetoj .... ajo perbehet nga nje formacion muskulor shume te fort ,,, veq paramendimi i njeriut nuk mundet me arit se qfar pune ajo ber per 60 vjet edhe sa kryen qarkullim ,,, flitet qe gjat gjith jeter ajo ve ne qarkullim nje oqean me uje ,,, dhe forca e saj eshte maramendese ajo mundet te terheq nje tren me 10 vagon ,,, ka shume te flitet rreth zemres mirpo sa do pak edhe ky informacion vlen .......................


Oragnizmi i Njeriut

Organizmi i njeriut eshte nje nder fenomen me funksione te shumta dhe te pa imagjinuara se qfar harmoni eshte krijuar ne trupin ton ,,,, organizem dmth funksionimi i nje ser organeve ne nje trup te lidhura nderjet veti me shume kujdes dhe me nje specifik shume interesante ,,, njeriu ka shume organe duke filluar nga : Zemra ( Cor ) , Mushkru ( pulmone ) , stomeku ( Gaster ) ; Melqia ( Hepar ) , Zorr , Veshka etj etj qe kryen funksione te shumta te cilen me posht do te jam informacione funksionale te tyre.....

Melqia ( Hepar )

Melqia -eshte nje organ i vendosur ne kavitetin e siper abdominal ne anen e djath posht diafragmes ,, eshte nje organ me ngjy  kafe ka formen e prizmes,, ky organ ndryshe quhet edhe si laborator i njeriut aty kryen nje ser funksionesh me kryesore jan : sherben si pastrur the formon elementet  e gjakut ,,,rregullon metabolizmin e karbohidrateve , glukogjenezen ,,ka funksion ne metabolizmin e yndyrnave ( funksion rezervues i energjis ),, ajo sintetizon proteina si burrim kryesor i jetes etj etj ......


Mushkrit ( Pulmone )

Mushkrit- jan organe qifte te vendosurra ne kafazin e krahrorit ,, nese njeriu mund te jetoj disa dit pa melqin , veshken ,,ai nuk mund te jetoj me shume se 5 minuta pa frymarje dhe pa qarkullim . Funksioni kryesor i mushkris eshte : Sigurron marrjen e O2(si burrim kryesor i jetes ) dhe eliminimin e CO2 .. O2 futet ne mushkri dhe nepermjet gjakut ajo kalon ne gjith pjes te trupit ,, prodhon elementer zanore te gjuhes ( Fonacione ) ,, merr pjes ne mbrojtje kunder mikrobeve etj .. Ruga Ajrore perbehet nga : Hunda ,, Goja , Faringsi , Lringsi qe vazdhojn me Bronket , Bronkiole dhe pjese rrespiratore ose alveole. Funksioni mekanik i saj eshte frymarja ( inspirrimi ) dhe frymencjerrja (ekspirimi)...

Truri

Truri-eshte nje nder organe me vital dhe shume i komplikur , aji gjindet ne pjeesen e kokes duke perfshir pjesen e pasme dhe te mesme te saj , vet mbrojta e tij nga nje formacion i fort eshtror tregon se sa i ndjeshem eshte truru ne qoftese lendohet ,, aji kryen nje ser funksionesh , duke filluar nga ajo elementarraj qe eshte marrja dhe programimi i informata nga jasht ,, mbajtja ne mend qe mekanizmi se si vjen deri aty ende eshte enigmatik ,, ajo percepton informata nga ambijenti i jashtem dhe e kthen pergjigjen me nje shpejtesi te madhe ,, kthen pergjigjen ndaj stimujve te ndryshem si psh  gjat dhimbjes ku pergjigjja ndaj saj esht brenda disa te qintat e sekondes ,,eshte dirigjues kryesor i organeve ku te gjith funksionet e organeve vijn nga komandimi i trurit ,, te gjitha keto percillen me ane te nervave qe gjinden ne gjith trupin ton dhe inervoj tere organizmin dhe i japin informata z.Trurit ... shume  funksionet e tij jan ende te pazbuluara ... ka shume per tu folur per trurin ndoshta dot ishin pak dite jav apo muaj ..Veshkat

Veshka- eshte organ qift i organizmit , qe jan te vendosura ne pjesen e poshtme te abdomenit dhe pjese e prapme te tij ,, lun njer rol te rendesishem ne organizmin ajo ka funksion rregullues dhe sekretor, nepermjet jashqitjes se ujit dhe te kriprave ,veshka ruan vellimin dhe perberjen e lengjeve te trupit branda kufijve normal ,, funksioni me elemntar i saj eshte pastrimi i gjakut duke krijuar urin por ka edhe disa funksione te tjera qe jan : regullimi i osmolaritetit ,, rregullimi i balances elektrolite,, rregullimi i balancer acido-bazike , jashqitja e produkteve metabolike dhe lendeve te huaja ,, prodhimi i hormoneve .I gjith ky funksion kryhet nepermjet  Nefronit ( njesia themelore dhe funksionale e saj ).  Mekanizmi i formimit te urines eshte njer funksion komplek dhe kur ajo formohet ather zbret nepermje ureterit ( qe jan dy gypa ) ne fshikzen e urine ku nepermjet tkurrjes muskulare zbrazet gjat aktit te urinimit .

Muskujt

Muskujt - jan nder qeliza me te medha te trupin dhe nje bazament i organizmint , ato e transformojn energjin e trupin ne pune dhe forc fizike i gjith funssioni i trupit kryhet permes muskujve , muskujt jan qeliza shume te forta dhe te qendrueshme ,funksioni kryesor i ketyre qelizave te specializuara eshte lindja e forcave dhe e levizjes . Muskujt ndahen ne Muskujt Skeletik , i lemuar dhe aji i zemer qe eshte i ndermjetem .

Tkurrja e muskujve ndihmon ne mbajtjen dhe levizjen e skeletit, ato vijn si pasoj e impulseve nervore te mara nga truri . Muskujt e lemuar gjinden ne organe dhe kavitet ndersa ato skeletike jan te kapura per kocka .Muskujt skeletik punoj me vullnetin ton  ndersa muskujt e lemuar punojn pa vullnetin ton nen dirigjimin e Sistemit nervor qendror . Qelizat muskulore quhet fibret muskulore dhe madhsia maksima e tyre eshte 20 cm .Funksioni kryesor i tyre eshte tkurrja e muskujve ku nepermjet saj kruhet puna fizike qe ne kerkoj si rrezulltat i funksionimit te organeve mbajtjen e barazpeshes dhe per tu mbrojtur nga demtimet e jashtme fizike .


Stomaku-Lukthi

Edhe ky organ si organe te tjer ka shume rendesi per tu ditur .aji eshte i vendos ne abdomen pjesene siperme dhe ne mes ,aty kryehen nje ser funksionesh ku me kryesor eshte zberthimi dhe tretja e pjeserishme e tij .       Ushqimi futet nepermjet gojes ( ku fillimisht grimcohet  pertypet dhe gelltitet) dhe kalon ne Ezofaq ( nje gyp perpara bronkeve ) dhe me te aritur ne lukth , lukthi aktivizon acidin klorhidrit ( HCL)  dhe motoriken e saj per grimcimin dhe tretjen e ushqimit , aty thithe nje ser enzima vitamina dhe produkte tjera qe i duet organizmit per rregullimin e metabolizmit bazal . Lukthi eshte nje muskul i lemuar dhe shume i specializur .

Vjellja - eshte nxjerja e permbajtjer nga lukthi-stomaku ne goj dhe jasht saj . Kjo vjen si pasoj e marjes se teper te ushqimit , perberjes jo te mir te ushqimit ,, ushqimi i ifektuar nga mikroorganizma te ndryshme , si pasoj e smundjeve te lukthit nga mungesa e aktit te zberthimi dhe shume shkaktareve te tjer .

Zorret

Zorret- ne pjesen e posht dhe ne fundin e adomenit ( barkut) gjinden zorret , jan nje formacion i gjat dhe i paluar ne menyr prefeksionale , gjatsia e tyra arrin disa metra . sikur organe tjer edhe kto kan njer funksion shume te rendesishtem dhe sipas funksionit ato  ndahen ne zorr te holl qe gjinden me ne mes dhe ne zorr te trash qe i rrethoj ato .

Zorra e holl - kur ushqimi pjeserisht tretet ne lukth ajo vjen nepermje duedenumit ( zrroa 12 gishtore) ne zorren e holl ku pjesa qe nuk eshte perthithur ose absorbuar ne lukt , detyren e te cilin tani me e mer zorra e holl , duke absorbuar tere materialin e paabsorbuar ne lukth . Ajo e arin kete me nje mekanizem qe quhet peristaltika ( apo me thjesh dridhje apo lekundje , levizje )dhe nepermjet vaskularizimit te saj futet ushqimi ne gjak dhe shkon drejt atyre organeve qe u nevojitet ushqimi .

Zorre e Trash - nga zorra e holl tani me mbetura e ushqimit kalon ne zorren e trash ku funksioni i saj eshte mbajtja e mbeturines dhe qe ne momentin e pershatetshem e hudh ne ambientin e jashtem permes anusit .


Lekura

Lekura-eshte organ ma i madh i organizmit i cili paraqet kurfirin kryesor ne mes te organizmit dhe ambientit te jashtem ,,, madhsia e saj eshte disa M2 dhe eshte nje organ i pasur me me vaskularizim gjaku , me indin dhjamor ,dhe me struktura tjera shume te rendesishme ,,

Funksioni- funks.kryresor i lekures eshte mborijta e organizmit nga ambienti i jasht duke krijuar formacionin mbrojtes ndaj agjenteve fizik(prerje shpuarje gervishje ) , kimik (acidet e ndryshme ), termik ,, keshtu qe lekura duka pasur nje elasticitet dhe forc  pengon depertimin e elementeve te jashtme ne trupin ton ,,, duke pasur nje ind dhjamor ajo luan rrol te rendesishem ne mbajtjen konstante te temperatures  se  trupit  duke e elminuar ate nepermjet djersitjer dhe ne rast nevoje ajo e absorbon nxehtesin nga jasht ,,, ajo me vete posedon edhe qime te cila ponjiashtu pengoj depertimin e mikroorganizmave ne mbrendsi kshtu qe mikroorganizmi strehohet ne qime dhe nepermjet larjes aji largohet nga trupi psh qimet e vetullave pengoj depertimin e mikrobeve ne sy ,,qimet e mjekres pengoj depertimin e mikrobeve ne goj nje nga burimet kryesore te infeksioneve ne organizem ,,, nje karakteristik tjeter e saj eshte ripertrirja shume e efektshme e saj pas nje gervishje apo prerjes mirpo kohzagjtje e ripertrirjes  mvaret nga vendi dhe madhesia e demtimit .. Burimi i shumte dhe i zakonshem i infeksioneve ne organizmin ton eshte lekura kur ajo nuk pastrohet dhe per kete arsye ajo eshte nje nga organe strehuese te mikrobeve ..dhe duet tju kushtohet shume rendesi pastrimi dhe mirmbajtja e saj sepse  eshte nje nga formacion qe i jep njeriut bukurin e jashtme .

Informacion

Pra te nderuar lexues te ksaj faqe besoj se sadopak keni mar disa informacione rreth trupit tuaj edhe pse keto informacione jam shume te pakta mirpo nuk dmth qe nuk jan te rendesishme , mos mendoni se kemi haruar ti perfshijm edhe shume organe duke filluar nga pankreasi , organe gjenitale , palca kurizore , hipotallamusi  , mirpo se shpejt do ti shtjellojm edhe ato .keto jan disa nga informacionet e pakta dhe fillesta per ty zhyten me thell e me thell ather duet nje pune shume me e madhe  , une personalisht kerkoj falje ne qoftese ka ndonje gabim ose ndonje spjegim i pa qart mirpo ju mund te shkruani dhe te jepni sugjerime dhe kshillat e juaj .

Keto te dhena jan punuar nga une B. Bekeri , me ndihmen  e madhe te shokut dhe kolegut tim Artan Metbala , shume nga te dhenat ne rubriken mjeksi jan mar informata dhe te dhena nga interneti mirpo edhe jan perpunuar nga ne . 

Thenks ............